Acné behandelingen

Manueel reinigen van de huid

Hierbij worden blackheads (meeëters) uitgedrukt en whiteheads (witte bultjes) worden door middel van een opening in de huid (gemaakt door een steriël naaldje) verwijderd. Het doel van de behandeling is ontstekingen te verminderen en littekens voorkomen.

 

MedCos IPL methode

Met de MedCos® IPL methode kunnen vele vormen van acné zeer effectief en veilig behandeld worden. Het hoogenergetisch licht wordt door de huid opgenomen en omgezet in warmte. Door deze warmte wordt de bacterie P. Acnes bestreden. Deze bacterie is met name verantwoordelijk voor het ontstaan van acné. De huid zal tot rust komen en de acné en rode gloed zal zienderogen verminderen.

Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Veel zorgverzekeraars vergoeden gedeeltelijk of geheel de kosten van de acné-behandelingen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

 

Achtergrondinformatie Acné

Hoe ontstaat acné?

Acné heeft verschillende oorzaken. Meestal begint het in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

Wat gebeurt er met de huid bij acné?

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter. Ze produceren meer en dikkere huidsmeer of talg. Als zich te veel talg afscheidt, kan het zich ophopen en raakt de porie verstopt. Deze talgophopingen noemen we mee-eters of comedonen. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuidse mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de porie. Hierdoor wordt deze extra nauw. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren bacteriën die zich snel kunnen vermenigvuldigen, ze zetten talg om in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Acné:

  • komt niet door spanningen en stress, maar wanneer er stress is, kan de acné wel tijdelijk verergeren. Omgekeerd kan een ernstige acné aanzienlijke psychische spanningen oproepen zoals een minderwaardigheidsgevoel.
  • is niet besmettelijk en kan dus niet op een ander mens worden overgedragen.
  • wordt niet veroorzaakt door voedsel. Het is niet wetenschappelijk aangetoond, maar uit de praktijk blijkt dat voeding van invloed kan zijn op de huidconditie.

Acné wordt gekenmerkt door mee-eters, rode pukkels (papels) en puistjes (pustels). Het uitknijpen van puistjes of krabben werkt ontstekingen in de hand. Bij onderhuidse ontstekingen kunnen in dat geval littekens ontstaan.

Kan acné behandeld worden?

Vele behandelingsmethoden zijn mogelijk, waarbij het reinigen van de huid essentieel is. De geregistreerde schoonheidsspecialist kan de meeste vormen van acné doeltreffend behandelen. Eventueel met ondersteuning van de arts of dermatoloog.

Hoe lang duurt het voordat de behandeling effect heeft?

Dit is zeer afhankelijk van de ernst en de vorm van de acné. De frequentie van behandelen wordt hierop aangepast.

Heeft de behandeling bijwerkingen?

De eventuele bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandelmethode: de schoonheidsspecialist kan u hierin begeleiden.

Moet iemand met acné zijn gezicht extra vaak wassen?

De meeste mensen met acné hebben last van verhoogde talgproductie. Hierdoor kunnen ze een vettig, glimmend gezicht krijgen. Overmatig wassen met water en zeep heeft geen zin en kan zelfs schadelijk zijn voor de huid. De schoonheidsspecialist kan u hierover adviseren.

Gaat acné weer helemaal over?

Acné is een onschuldige aandoening. Bij de meeste mensen verdwijnt deze na enkele jaren vanzelf. Meestal verdwijnt acné voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.